Dragoș Petrescu vorbește la ZF despre Studiul Insights PulseZ și despre Generația Z
În cadrul ”Ziarul Financiar”, Dragoș Petrescu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din România, fondatorul ”City Grill”, vicepreședinte RBL (Romanian Business Leaders) și liderul de proiect Vreau să fiu Antreprenor & Insights – a fost invitat să vorbească despre doua subiecte foarte relevante lumii antreprenoriale, mai ales în situația actuală: comportamentul de consum și motivația tinerilor în viață.
Î: Îți aduci aminte când ai devenit antreprenor, câți ani aveai și ce anume te-a determinat să faci asta?
R: M-am hotărât să mă fac antreprenor când aveam vreo 15 ani, dar din cauza circumstanțelor de la vremea respectivă, nu înțelegeam ce înseamnă să fii antreprenor. În orice caz, la 18/19 ani când m-am apucat de prima afacere, în România nu erau prea dezvoltate domeniile de psihologie, inginerie, inteligență emoțională sau resurse umane.
Am ajuns în zona aceasta de restaurante pe care o iubesc atât de mult, nefiind ceva planificat. A fost o șansă, deoarece unul dintre magazinele mele nu funcționa, am decis să facem o pizzerie și cumva prin rafinarea acesteia, a ieșit restaurant. Calea antreprenoriatului e foarte riscantă și ciudată, iar ceea ce văd astăzi la tinerii români e că s-a schimbat mentalitatea. Dacă acum 10 ani toată lumea voia să se angajeze să aibă un job sigur, astăzi iau în considerare:
1. Să rămână în țară;
2. Să se facă antreprenori.
Î: Crezi că pandemia le influențează interesele și dorințele tinerilor?
R: Cred că pandemia a făcut un switch în dorințele lor de consum, ei au direcționat banii pe care îi alocau înainte în călătorii, înspre zona de training și pregătire. Deci surprinzător au decis să direcționeze acești bani spre altceva, adică s-au schimbat în funcție de pandemie. Nu au năvălit în comerțul online, ci au preferat să direcționeze spre ore de pregătire și training.
Î: Ce-i determină pe tineri să cumpere?
R: Pentru ei contează proveniența locală (să fie produs în România) – de la obiecte la alimente. De asemenea, pentru ei contează ca produsul să fie eco friendly, tinerii sunt interesați în a proteja natura, mediul înconjurător. Pentru ei nu contează banii pe care îi cheltuie, ci mai mult echilibrul dintre viața profesională și viața personală, fiindcă își doresc să facă lucruri dar să fie într-un balans.
Cu alte cuvinte, ca astăzi să atragi un tânăr să lucreze în compania ta sau să-l determine să zboare trebuie să fii foarte atent la a-l îndruma să facă ceva care-i place, care să-l pasioneze, care să-i lase șansa să aibă și o viață personală.
Î: Câți angajați aveți și câți dintre ei sunt tineri?
R: Avem foarte mulți tineri, media de vârstă fiind de 26 de ani între cei 1.500 de angajați, însă din păcate la momentul actual, sunt activi mai puțin de 500 de angajați pentru că trecem cu dificultate de această perioadă pandemică cu impact major în industria noastră dar îi văd pe tineri gata de sacrificiu. Nu am simțit în generația tânără un blocaj care să-i oprească să facă lucruri, să vină cu idei.
Î: Crezi că în viitor vor rămâne mulți pe comandatul online, chiar și după scăderea cazurilor și revenirea la normal?
R: Sunt schimbări permanente, practic ce s-a întâmplat în aceste luni, a desemnat 10 ani de evoluție și acest accent care exista și înainte de eco-friendly/health, o sa existe și mai departe deoarece oamenii asociază calitatea produsului cu siguranța. Este un concept care astăzi capătă valențe noi. E important să ai un brand puternic, pentru că oamenii au încredere, iar industria restaurantelor nu o să revină în următorii 2 ani. Va fi o schimbare importantă în comportamentul clientului și tot trebuie cumva noi să venim în întâmpinarea lui cu alte canale ca să ne putem menține volumul de business pe care îl aveam.
Ieșitul la restaurant nu reprezintă doar luarea unei mese, ci este interacțiunea cu cei dragi și cu cei cu care faci business. O să revină. dar cu o creștere liniară, nu exponențială de revenire.
Î: Ce sfat ai pentru tinerii din Generația Z care vor să devină antreprenori?
R: Să fie curioși, să găsească o companie cu care să se identifice, să muncească, pentru că asta e cel mai bun mecanism de educație.
Î: Ce ai remarcat la comportamentul de consum al tinerilor?
R: Faptul că pachetul salarial este la 40% față de primul loc care este ”Să-ți placă ce faci la locul de muncă” (78%). Ei doresc să facă ceva din pasiune și nu pentru bani.
Î: Dacă te-ai apuca mâine pentru prima dată de antreprenoriat, și nu ai face HORECA, ce ai face?
R: O întrebare foarte buna! M-aș apuca de arhitecturi, design, case, magazine. E un domeniu care mă fascinează foarte tare.
Poți vedea înregistrarea aici.