Calea Dorobanţilor nr.42, et.3, ap.5, sector 1, Bucureşti

0786-489-426 alin.apostu@rbls.ro

Antreprenoriatul, între realitate și poveste

Articol scris de Iulian Tanascu (student la ASE și participant la VSFA – George Coșbuc)

            Pentru mulți tineri de vârsta mea, antreprenoriatul este un domeniu încă străin sau foarte puțin cunoscut. Este de înțeles dacă ne gândim că vârsta acestuia , în țara noastră , este încă mică,  27 de ani .

Din dragoste pentru acest domeniu m-am hotărât să mă duc la conferința “ Vreau să fiu antreprenor” organizată vineri, la Colegiul Bilingv “George Coșbuc”. Știam încă de pe rețeaua de socializare, cea mai cunoscută din România ca speakerii, vor fi Dragoș Petrescu (CEO City Grill ) și  Dan Berteanu (  Managing Partner Equatorial ). De domnul Dragoș citisem multe articole și eram foarte curios de ce avea să ne transmită nouă, tinerilor, care suntem la început de drum . 14666075_851905601612202_6615961873095636816_n

M-am așezat împreună cu colega mea în banca din față și am așteptat să ne vorbească. Impresia pe care ne-o face o carte sau un articol nu se compară nici măcar puțin cu realitatea. Dragoș Petrescu, antreprenor cu experiență egală cu vârstă mea, se află la câțiva păși, într-un tricou galben și blugi , foarte relaxat. Când mă gândeam la dânsul, în timp ce citeam diferite articole, îmi închipuiam un om dur, îmbrăcat la costum și foarte încordat în timpul discuțiilor cu publicul. Mă înșelasem. A încercat să creeze un contact cu publicul încă de la început. Și-a ales costumația exact ca unui licean, tricou și blugi.   Privea sală ocupată de tinerii entuziasmați și încerca să realizeze un contact cu publicul prin intermediul privirilor.

Discuția a debutat cu începutul sau în afaceri ,  vânzând ziare. Pentru toți cei din sală care nu mai citiseră nimic despre dânsul șocul a fost mare. Se citea ușor pe chipul tuturor o singură întrebare “ cum a reușit ? “. Răspunsul a venit de la Dragoș Petrescu , “ prin muncă , fără să renunti” .

Antreprenoriatul este despre risc , despre perseverență și dorința de a schimba ceva.  Tot antreprenoriatul are o serie de mituri pe care, tinerii încep să le creadă și  să le urmeze . Un mit pus în discuție chiar la această conferința a fost acela cu rata de succes în antreprenoriat a celor care renunță la școală. Dragost Petrescu le-a demontat, explicându-ne că educația este un bonus, dar meseria este “de aur”.

14720546_851904488278980_7398165835045637059_n     Din dragoste pentru muncă sa , Dragoș Petrescu nu a mai putut sta să ne dezvăluie mai multe secrete din cariera sa , fiind succedat de către Dan Berteanu. Domnul Dan, un antreprenor așa cum citim în cărți, cu sacou și acea putere în discurs, se află acum în față noastră. Dan Birteanu, la fel că și Dragoș Petrescu, încearcă să ne arate că modul în care putem schimba țara noastră este printr-un antreprenoriat social. Pentru dânsul, școală nu este singură “datatoare “ de valoare a vieții. Experiența din viața ne ajută mai mult decât școală. O școală veche, cu profesori care nu se pliază pe cerințele pieței  și care este inutilă. Ideea era susținută și de elevii prezenți care știu ce înseamnă viața de licean, în care nu poți să te bucuri decât de mici plăceri și de experiențe minime.

La finalul discuției am înțeles că antreprenoriatul este mai mult decât teancuri de bani și poziții pe coperțile revistelor. Antreprenoriatul este o artă și nu mulți o pot face. Este că o poveste frumoasă ce nu poate fi povestită de toți . Trebuie să ai acel ceva pentru a-ți scrie visurile pe o foaie, scrisul să-l transformi în realitate și realitatea, după mult timp, în poveste.

Tot ce îți trebuie este visul!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*