Insights @FairValue – O perspectivă tânără asupra unei industrii mature
Cu toții am auzit de industria evaluării. Fie că am avut nevoie de un împrumut la bancă pentru firma noastră fie că doream să ne cumpărăm un apartament, fiecare dintre noi a interacționat, mai mult sau mai puțin, cu acest domeniu. Dacă, însă, am avea o firmă de evaluare, cum am putea aborda diferite tipuri de clienți? Ce face diferența atunci când abordăm clientul? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care tinerii participanți au încercat să răspundă, pentru a crește succesul FairValue.
Insights este un proiect ce încearcă să sprijine companiile din România să inoveze, cu ajutorul noilor generații a căror perspective nu au fost încă influențate de obstacolele pe care poate mulți din noi le-am întâlnit. Acest lucru se face prin procesul de Design Thinking, un proces de inovare cu origini americane, bazat pe o descoperire simplă: Empathy makes for good business. Așa se face că, între 21 și 24 noiembrie 2019, 16 tineri isteți și inovatori au avut curajul de a-și asuma o provocare de o dificultate mare: Cum putem atrage mai mulți clienți din domeniul B2B?
După drumuri lungi, chiar și de 12 ore, tinerii participanți s-au strâns la sediul Romanian Business Leaders. Atmosfera la începutul evenimentului este una foarte greu de descris: tinerii încep ușor-ușor să se cunoască, fără ca ei să știe poate de la început că, după 4 zile de muncă intensă, se vor transforma din prieteni într-o adevărată familie.
Odată strânși cu toții, vine momentul așteptat: începerea evenimentului. Pentru ca ei să înceapă să înțeleagă, măcar sumar, complexitățile unui domeniu atât de vast, tinerii au fost trecuți printr-un crash course în industria evaluării. Pe fețele acestora se puteau vedea un amalgam de sentimente: nerăbdare, motivare, anxietăți. Știau că zilele ce aveau să vină le vor oferi frustrări și realizări, momente fericite și pline de stres, știau că aceste zile vor fi o experiență de neuitat.
Partea interesantă a început însă cu interviurile: acești tineri ajunși de peste tot din țară aveau să aibă în fața lor oameni importanți din domeniul de business, cu numeroase experiențe și cunoștințe vaste, oameni de la care ei trebuiau să scoată informații relevante. Aveau ocazia de a vedea ce se întâmplă, de fapt, în spatele marilor uși de sticlă ale companiilor la care unii dintre ei ar fi vrut, poate, să lucreze. Emoțiile unor astfel de întâlniri erau acoperite în totalitate de determinarea lor, căci tinerii știau că în acea zi ei nu mai erau elevi sau studenți, ei erau inovatori, erau designeri.
După interviuri însă, era momentul să valorifice informația. Cele 5 echipe au început la sediul RBL să caute tipare, să descopere ce simte, de fapt, clientul și să contureze problema reală pe care aceștia o aveau. Fără îndoială, acest lucru era o muncă intensă, dar care avea să aducă o satisfacție imensă pentru fiecare dintre ei. Așa se face că, alături de angajații și managementul FairValue, după ore de discuții, povești despre clienți și pe alocuri dezbateri, însoțite de hărți ce descriau sentimentele și experiențele celor intervievați, fiecare dintre ei a venit cu un Point of View: cine este clientul nostru, ce își dorește și de ce nu a putut să-și împlinească această dorință. Acest POV avea să îi pregătească pentru următoarea etapă, etapă așteptată de foarte mulți dintre ei: Ideația.
Ideile au început să curgă asemenea unor cascade, unele mai realiste altele cu totul science-fiction. Uitându-te pe pereții, puteai vedea cum fulgerător dispărea albul și era înlocuit de culorile post-it-urilor cu idei. Atmosfera era atât uimitoare cât și intimidantă. Fie că facilitatorii le dădeau resurse infinite pentru ideile lor, sau le impuneau constrângeri aparent distrugătoare, participanții nu se opreau, nici măcar o clipă, din a scrie. Nu exista limită suficient de puternică pentru a-i opri.
Ideile, însă, nu sunt utile nimănui daca nu sunt puse și în practică. Tocmai de aceea tinerii aveau să se avânte și mai mult în lumea design-ului. Acum era momentul pentru ei să transforme acele idei în realitate, acum era momentul să înceapă să construiască soluții. Prin îmbinarea mai multor idei pe care aceștia le-au avut, participanții aveau să aducă la viață proiectele lor. Discutând prototipurile lor cu fondatorii FairValue, aceștia au modificat, eliminat și adăugat la soluțiile lor ore întregi. O combinație de frustrări și bucurii au definit această etapă, etapa în care au înțeles cu adevărat ce înseamnă design-ul.
La final, după ce toate soluțiile erau pregătite, a venit și etapa finală: prezentarea lor în fața fondatorilor FairValue. La fiecare eveniment Insights, pitch-ul a fost întotdeauna o perioadă emoționantă. Culminarea atâtor zile de muncă continuă, a atâtora idei și descoperiri, era momentul în care tot ce s-a întâmplat pe parcursul a 4 zile avea să se materializeze. De la reorganizarea structurii operaționale la parteneriate și desene animate, acea oră de pitch-uri a fost plină de râsete, inspirație și momente ce au oferit ocazia de a zice: Aha!
Odată cu finalizarea pitch-urilor venea momentul cel mai detestat atât de participanți cât și de echipa Insights: plecarea. După îmbrățișări strânse, vorbe de încurajare și glume despre ce s-a întâmplat până atunci, tinerii au fost nevoiți să plece acasă. Însă ei nu au plecat singuri, pentru că fiecare a luat cu el o parte din ceilalți și din proiect.
“Mi-e proaspăt în minte sentimentul acela de satisfacție, după o zi plină, în care ai reușit să înveți atât de multe lucruri, să-ți depășești limitele și să reușești să răspunzi tuturor provocărilor lansate, cu doar 4 ore de somn pe noapte. Pentru mine, a fost un weekend peste așteptări. Organizatorii merită toate aprecierile pentru munca depusă: impecabilă, în toate detaliile. Am fost ajutați, ascultați, încurajați și inspirați de și prin atitudinea lor. Atât de fain s-au îmbinat utilul cu plăcutul, se muncea pe bune (stoarcere de creier câteodată) dar într-o atmosferă caldă și prietenoasă.
Și acum zâmbesc când imi aduc aminte de fețele celor pe care i-am cunoscut acolo. Așa tineri faini, prietenoși, inteligenți, amuzanți, plini de viață, potențial și energie bună!
Fiecare experiență ne formează și își lasă amprenta asupra noastră și mă bucur să pot spune că aceste 4 zile petrecute în București au fost cu impact pentru 2019. Aș repeta oricând experiența.” – Diana Maris
FairValue a implemenat in următoare lună 3 dintre soluțiile propuse, precum implementarea unui live chat, alte 3 fiind în curs de implementare, precum reorganizarea operațională. Și pentu ei experiența a fost una intensă, însă finalul a compensat pentru tot efortul depus. Tu ești pregătit să schimbi viitorul companiei tale? Noi da, deci cum te putem ajuta?